Home - DOOR DE OGEN VAN PEER VAN AGTPrinten

Ja, plotseling nog een wedstrijd. Op 13 oktober te Ernewoude (frslnd) met valken. De deelnemers waren de bemanningsleden van de skutsje “De Jonge Jasper” alwaar wij op wedstrijd zeilen met 12 personen. Dus nu tegen elkaar. Dit J.J. kampioenschap wordt al jaren lang verzeild en de beker is al door vele bemanningen gewonnen.Zo kwam het dat wij op zaterdagochtend de dertiende om zes uur in de auto stapten richting Friesland. In Friesland heeft de trimmer en tacticus de status van “adviseur”. En een ieder heeft er dan ook ééntje aan boord. Wij ook. 1 oude bekende, onze hond Quintus. Maar die kon nog wel wat hulp gebruiken van een assistent genaamd Hodge, die een week eerder vanuit het asiel bij ons was komen wonen. Na 2 uur gereden te hebben werden we ter plaatse met koffie en koek ontvangen. Even bijpraten natuurlijk, lees Fries oefenen, over de laatste wedstrijd met de skutsje op Heeg waar we koeihard gevaren hadden en het weekend hadden afgesloten met een tweede plaats in een veld van 24 skutsjes. Maar nu in de valk, dat was heel wat anders !! Onze adviseurs Quintus en Hodge hadden, met hun honden zwemvest al aan, de keuken van de plaatselijke zeilclub al verkend. Onder een aantal lachwekkende opmerkingen kregen ze dan ook prompt de bijnaam “Baywatch en Baywatch”. Na de briefing gingen we het water op, elk bemanningslid van de Jonge Jasper in een valk met bemanning. Wij dus met z’n vieren, de Baywatchers, Annette en ik.
De eerste wedstrijd was een olympische baan die vier maal werd gevaren. We hadden een perfecte start en lagen meteen op kop. Quintus keek naar achter en liep mij bij het roer constant in de weg en Hodge keek overal waar hij niet kijken moest, lees in de weg lopen. Toch hebben wij deze koppositie niet meer afgegeven en eindigden als éérste.
De tweede race was een distance-race begon met een walstart. De laatste van de eerste race vertrok als eerste en de eerste, wij dus, als laatste. Tijdens deze race was het voor ons dan ook een echte inhaalrace. We haalde iedereen in op ééntje na en werden, als je even goed meerekent, tweede.
Daarna een uitgebreide lunch om weer op krachten te komen.
De derde en laatste race was weer gelijk aan de tweede, doch veel langer zodat de punten dubbel telden. Weer een flinke inhaalslag. Doch dit keer lukte het ons om iedereen in te halen zodat wij riant aan kop stonden met 5 punten, nummer 2 (Siep Meyer) had 15 punten en de derde (Froukje Meyer) had 16 punten. Wij konden dus zéér tevreden zijn en de Jonge Jasper Wisselbeker ging voor de éérste keer in al die jaren naar Brabant.
Na de prijsuitreiking een luxe BBQ. Want ook in Friesland heeft men verstand van het Bourgondische leven. Laat op de avond voldaan naar huis. En de beker, die staat prominent aanwezig in de kamer, waar ik er nog elke dag van geniet. Minimaal een jaar lang !!

Peer van Agt.