Home - WK Laser Masters 2010 Hayling IslandPrinten 

‘Gewapend’ met twee lasers, de stroomkaarten van het water bij Hayling Island en grote voorraad sportdrank en andere koolhydraten zijn we (Jack de Rijk en Dirma Eisenga) op woensdag 8 september vertrokken richting Hayling Island. We waren zo goed mogelijk voorbereid door de training in Scheveningen onder begeleiding van Eduardo van Vianen (goed geregeld, Bart Houweling!). Ook de ervaring van nog een aantal wedstrijden in Nieuwpoort deze zomer, waarbij Jack en Dirma in hun categorie beide Belgisch Master Kampioen werden, gaf reden tot optimisme.

Op vrijdag arriveerden ook Bart Houweling, Peter van Peperstraten en Johan Slot in Hayling Island en was de afvaardiging van ZV Oosterplas compleet. Er stond een aardig windje. Op youtube-filmpjes hadden we al gezien dat het aardig kon spoken in het gebied waar de wedstrijdvelden lagen. Bij de eerste training was het dan ook best heftig. De wind viel mee (4 bfd) maar er stond behoorlijk wat stroming bij het naar binnen/ buiten varen en de golven leken wel van alle kanten te komen. Bij de practice race op zondag waren de omstandigheden een stuk rustiger. Sterker nog, iets meer wind was wel prettig geweest, want wind heb je wel nodig om over de golven te komen.

Wedstrijddag 1 – race 1 & 2:

In de dagen voorafgaand aan het WK hadden de weersvoorspellingen alle mogelijke uitersten beloofd, van windstil en zonnig tot herfststormen. Op de eerste dag leek dat laatste het dichtst bij de waarheid te zitten. Windkracht 6-7 en golven van zo’n 3 meter. Martin Koning omschreef dat door de telefoon aan zijn vriendin als volgt: onze schuur is 3m hoog. Stel ik zet jou met een laser op het dak van de schuur en duw je naar beneden. Zo waren de golven vandaag.Bart Houweling was de eerste pechvogel omdat zijn helmstok al bij de eerste wedstrijd afbrak. Johan Slot kreeg eveneens problemen en kon de wedstrijden ook niet uitvaren. Bij Peter van Peperstraten ging het de eerste wedstrijd goed, maar bij de tweede wedstrijd werden de omstandigheden hem iets te gortig. Jack de Rijk en Dirma Eisenga hebben beide wedstrijden uitgevaren. Jack zat rond de 15e plek in een veld van ruim 40. Dirma rond de 18e plek in een veld van 24. Geen van ons had eerder zulke omstandigheden meegemaakt. De zee leek wel een wasmachine! Ook een aantal andere Nederlanders had problemen gehad op het water. Johan Stam was in het water terecht gekomen, waarbij hij het contact met zijn boot verloor. Aangezien er spanning stond op de neerhaler, dreef de boot steeds verder weg van hem. Alleen Arnoud Hummel leek geen last te hebben van de omstandigheden en voer twee 1-tjes. ’s Avonds konden we weer een beetje op krachten komen bij het openingsbuffet, waar ook onze supporters (o.a. Ute, de vrouw van Bart en Carla & Arno, zus en zwager van Jack) konden aanschuiven.

Wedstrijddag 2 en 3:

Hierover kunnen we kort zijn: er werden windsnelheden tot 8 bfd gemeten, dus de boten werden op de kant gehouden. Positief hierbij was dat er voldoende tijd en ruimte was om de schade aan de boten te repareren. Bart zijn boot werd voorzien van een gloednieuwe helmstok/ joystick, Johan zijn zwaard en roer werden gerepareerd. De masten van de boot van Peter werden onderhanden genomen door Johan Stam, alias de masten-fluisteraar. De arme man is de hele dag bezig geweest om alle kromgebogen masten weer recht te buigen.Dirk-Jan Broertjes heeft zo ongeveer zijn hele boot kunnen vervangen, nadat de rescue al zijn lijntjes had doorgesneden om hem van het water te kunnen helpen. Dirk-Jan had dubbele pech, want daarbij had hij ook nog zijn schouder geblesseerd.

Wedstrijddag 4 - race 3 & 4:

Dit zou oorspronkelijk de rustdag zijn geweest. Het weer was rustiger geworden en met 1-3 bfd leek het gemakkelijker te worden. Er waren echter behoorlijke windshifts, waardoor het nog erg moeilijk was om goed te varen. De licht-weer-mannen deden goede zaken vandaag. Arnoud Hummel, Martin Koning en Henk Wittenberg voeren allen een 1-tje. Dirma kon ook lekker meevaren met dit weer. Helaas zat het Johan Slot nog niet mee, want zonder dopje veranderde zijn boot in een duikboot. Voor de meesten waren de omstandigheden licht vandaag, maar Johan heeft toch aardig moeten bikkelen om beide wedstrijden uit te varen.Wedstrijddag 5 – race 5 & 6:

Elk kampioenschap heeft z’n mindere dagen. Dit was een mindere dag voor veel Nederlanders. Uitzonderingen waren Johan Stam met een 1e en Jaap Mazereeuw met een 2e plek. Ook Peter voer vandaag lekker mee bij de Radiaal Masters.

Wedstrijddag 6 – race 7 & 8:

De omstandigheden waren vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Al was het wel erg koud, zeker voor de standaard zeilers, die lang moesten wachten omdat er bij de grandmasters driftig met zwarte vlaggen gezwaaid werden. Het was sowieso vlaggetjesdag vandaag. Dirma is de enige vrouw in het hele evenement geweest, die een gele vlag heeft gehad. Net als de meeste andere Nederlanders, die een gele vlag kregen, weet ze nog steeds niet waarom.

Wedstrijddag 7 – race 9 & 10:

Het WK werd afgesloten, zoals het ook begon: harde wind en hoge golven. Een zeiler leert snel, want waar op de eerste dag veel boten waren uitgevallen, kon nu eigenlijk iedereen de wedstrijden uitvaren. In de meeste klassen stonden de uitslagen al vast. Sommigen konden nog een plaatsje winst of verlies boeken.Jack heeft de laatste dagen meegevaren in de gold fleet. De harde wind ligt hem toch beter dan de milde & variabele wind, dus hij voer vandaag goed bij de eerste 20 boten. Bart en Johan voeren in de silver fleet nette uitslagen rond de 20e plek op deze laatste wedstrijddag. Peter voer heel regelmatig twee 50e plaatsen en Dirma voer heel regelmatig twee 19e plaatsen. Hierdoor werd ze op de laatste dag helaas nog wel ingehaald door een Spaanse ‘huisgenoot’ van Cesar, die het maar niks vond om de hele week achter een vrouw te eindigen :-).

Resultaten:

De resultaten van de Oosterplaszeilers:
Jack de Rijk                        35e in de gold fleet Standaard Masters
Bart Houweling                    28e in de silver fleet Standaard Masters
Johan Slot                          34e in de silver fleet Standaard Masters
Peter van Peperstraten         51e bij de Radiaal Masters
Dirma Eisenga                     20e bij de Radiaal Apprentices (4e vrouw)

Er waren 2 Nederlandse podiumplekken: Johan Stam (3e bij de great-grandmasters in de radiaal) en Arnoud Hummel (2e bij de masters in de standaard).De resultaten zijn terug te vinden op:
http://www.laserworlds2010.co.uk/laserworlds/masters/results.htm

Er heeft gedurende het evenement ook een fotograaf meegevaren. Zijn foto’s staan op: http://www.pwpictures.com/

Al met al was het een geweldig evenement. De organisatie had de zaakjes goed voor elkaar. Niet in de laatste plaats omdat er elke dag voor de zeilers een bak pasta en een blik bier klaar stond als ze van het water kwamen.

Bij zo’n WK varen er echte toppers rond, velen ook met een verleden op het hoogste zeilniveau. Het is geweldig om daar tussen te varen. De ongeveer 400 deelnemers uit 35 verschillende landen zijn dan ook met een goed gevoel weer naar huis gegaan. Op naar het WK Laser Masters 2011 onder de Golden Gate Brigde bij San Francisco!

Dirma Eisenga NED 189127


terug