Home - Van de voorzitterPrinten 

Vanwege mijn werk moet ik nog twee weken naar America, waardoor ik de Algemene Ledenvergadering op zondag 24 maart misloop.  Vandaar mijn bijdrage dit jaar via de website.

Zoals ik vorig jaar al voorspelde, zou het in 2012 wel eens de laatste Koninginnerace kunnen zijn. En ja hoor: op 30 april 2013 zeilen we onze allereerste Koningsrace: ik geef toe, het “bekt” nog niet echt lekker, maar ik neem aan dat dat wel went. Niet dat het een heel grote invloed op het festijn zal hebben, want de oranje bitter blijft natuurlijk als vanouds. Maar we zullen er dit jaar wat Argentijnse hapjes bij serveren, en we zullen na afloop van de zeilrace proosten op de gezondheid van Prins Pils, en hem feliciteren met zijn promotie.

We kunnen terugkijken op een fantastisch seizoen.  Het terrein is prachtig opgeruimd, de steiger is vernieuwd, het terras ligt er weer prachtig bij, en het materiaalhok is weer om door een ringetje te halen (Leon: bedankt!). En hebben jullie het nieuwe hek rondom het terrein al gezien? Zonder dat we het in de gaten hebben, levert de commissie Materialen en Gebouwen een geweldige prestatie in het onderhouden van het terrein. Tenslotte heeft Annemarie nog onvoorstelbaar veel werk verzet, door helemaal alleen (met de hand!),  de compleet overwoekerde helling naar de weg, om te toveren tot een prachtige bloementuin.  Gelukkig is de ARBO dienst niet langs gekomen tijdens Annemarie’s werk, want die zou ons als verenigingsbestuur gelijk op de bon hebben geslingerd. Maar nogmaals: het was haar eigen keuze! Ik verheug me al op het voorjaar: ik denk dat we als zeilvereniging kunnen meedingen naar de prijs voor de meest bloemrijke vereniging van Nederland.

Ook op zeilgebied is het een actief jaar geweest. We hebben al onze bekende zeilwedstrijden gehouden, en er was dit jaar een aanzienlijk grotere afvaardiging naar Combi-Zuid, dan in voorgaande jaren. Ook is er veel energie gestoken in de Instructeurs opleiding (Marijke bedankt!), wat geresulteerd heeft in een aantal Zi-2 diploma’s en het verder verhogen van de kwaliteit van de zeilopleiding. Gelukkig hebben Youri en Gijs de Wedstrijdtraining weer georganiseerd, waardoor er een fanatiek groepje zeilers is ontstaan, wat zelfs tijdens de winter door blijft zeilen! Het groepje Splash-zeilers groeit gestaag, en kan denk ik komend jaar een serieuze bedreiging vormen voor de bestaande kopgroep in het Splash-veld van Combi-Zuid (Sander Orbons was dit jaar opvallend vaak als eerste bij de bovenboei!).

Bart de Haan en Remy Oomens hebben op de Oosterplas nog een prachtige demonstratie gegeven met hun 49-er, en verteld over hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. We zullen ze ook het komende jaar blijven steunen in het bereiken van dit geweldige doel.

Daarnaast zijn we een financieel gezonde vereniging. We hebben dit jaar zelfs al onze schulden afgelost. Dat is wel even een felicitatie voor Carla waard! Dat betekent dat we ons geld niet aan rente hoeven uit te geven, maar alleen aan zaken die de bloei van de zeilvereniging ten goede komen.

Het enige punt van zorg is het aantal leden, wat sinds 2008 niet meer groeit, en zelfs enigszins afneemt. Onze zeilopleiding is populair, en staat goed bekend  in de regio. Toch blijven daar maar weinig kinderen en gezinnen hangen als actief lid van de vereniging. Komend jaar zullen we meer energie moeten steken in het actief benaderen van de CWO-cursisten, om de kans te verhogen dat ze bij de vereniging blijven. Als er mensen zijn die goede ideeën hebben, en die ons daarbij willen helpen: meld je aan!
We hebben de lange, koude winter gebruikt om weer allerlei plannen voor het komend seizoen uit te broeden.  Zo zijn er plannen  om de bar prachtig om te bouwen tot een “nautische belevenis” (ik  verklap nog niet wat dit inhoud, maar we hebben niet over het schenken van Berenburger). 

Vervolgens willen we ook weer het botenterrein een opknapbeurt geven, de wrakken verwijderen, en de administratie van de boten weer helemaal up-to-date krijgen (dit allemaal onder de bezielende leiding van Leon, die als Havenmeester het bestuur komt versterken). Daarnaast is er nog een oude Optimist opgeknapt tot een niet van nieuw te onderscheiden exemplaar (William en Hans bedankt!). Deze wordt ter beschikking gesteld aan leden, die nog geen eigen bootje hebben, maar hun kinderen willen laten zeilen (tijdens openingstijden van de vereniging).

Ook de opleiding van instructeurs zal komend jaar weer een extra impuls krijgen. Maurits Vuijster, opleider van het Watersportverbond, komt de instructeursopleiding geven, en zal ook voor de rest van het seizoen bij de opleiding worden betrokken. Gelukkig hebben zich veel instructeurs bij de opleiding aangemeld, waardoor we ook voor de komende jaren, onze CWO-opleiding bij de zeilvereniging kunnen garanderen.
Gelukkig organiseert Suzanne Verdonk weer de Schoolsportdagen, met hetzelfde enthousiasme als vorige jaar. Suzanne: bedankt!

En natuurlijk zijn er nog veel meer mensen die actief aan de zeilvereniging hebben bijgedragen, die ik hier niet genoemd heb, maar die ik wel enorm wil bedanken. Want dankzij jullie bijdrage bestaat de vereniging: hartelijk bedankt, en hopelijk mogen we komend seizoen weer op jullie rekenen.

Naast de activiteiten op de Oosterplas, willen we dit jaar als vereniging meedoen aan het Nederlands  Kampioenschap Clubzeilen, in Rotterdam en Lelystad. Het KNWV heeft nog geen data bekend gemaakt,  maar er hebben zich al een aantal ZVO-leden aangemeld, zodat we daadwerkelijk mee kunnen doen, als het inderdaad doorgaat. Als je het leuk lijkt om te match-racen in een MaxFun 25, schrijf je in.

Ik heb al weer erg veel zin in het komende seizoen. Hopelijk is de winter snel voorbij, en kunnen de boten weer het water in. Bedankt voor de komst naar de ALV, en ik hoop iedereen weer te zien op de dag van de troonswisseling, 30 april, als wij onze eerste Koningsrace houden. Ach weet je wat, we houden het gewoon op de vertrouwde Koninginnerace, en dragen de race op aan Koningin Maxima!

Jan Willem

terug