Home - WK Laser Masters Hyeres, FrankrijkPrinten

Van 3 t/m 11 oktober hebben Jack de Rijk en Dirma Eisenga deelgenomen aan het WK Laser Masters in Hyeres, Frankrijk. Aan dit evenement deden meer dan 500 zeilers uit 37 verschillende landen mee. De jongste was 35 jaar (daarom 'masters') en in de oudste categorie (75+) deden 12 zeilers mee.

Een WK bestaat normaal gesproken uit één dag practise race ('oefenwedstrijd'), dan drie dagen met twee wedstrijden per dag, dan een rustdag en tot slot weer drie dagen met twee wedstrijden per dag. Een wedstrijd duurt ongeveer een uur.

In de eerste dagen was er zo weinig wind dat de meeste groepen maar één wedstrijd per dag konden varen en andere zelfs geen enkele. Daarom is de rustdag 'opgeofferd' en hebben we zeven dagen wedstrijden gevaren.

Na de tweede dag ging de wind aan. Omdat de Baai van Hyeres in open verbinding staat met de Middellandse Zee - en omdat de wind van zee kwam - ontstonden er golven met een hoogte van zo'n 2 meter.

Als je bedenkt dat het bootje, waar we in varen, iets meer dan 4 meter lang is, zijn die golven best hoog.

Tijdens de wedstrijden zijn er ook regelmatig boten omgeslagen, soms met behoorlijke schade en verwondingen tot gevolg. Gelukkig niet bij ons.

Jack vaart in de vloot van de Masters (45-55 jaar). In deze categorie deden 120 zeilers mee. Na vier dagen kwalificatiewedstrijden werd de vloot opgesplitst in een Gold Fleet en een Zilver Fleet. Jack kwalificeerde zich voor de Gold Fleet en behaalde daar in totaal de 29 plaats.

Dirma vaart in de vloot van de Apprentices (35-45 jaar). In deze categorie deden 25 zeilers mee, 20 mannen en 5 vrouwen. Dirma is 23e geworden. Persoonlijk succesje was wel dat ze haar beste resultaat behaalde in de wedstrijd met de meeste wind.

Tijdens het evenement was er een professioneel zeil-fotograaf aanwezig, Thom Touw (www.thomtouw.com) . Aan de hand van twintig van zijn foto's hebben we een kort filmpje gemaakt dat je in de in het fotobook op de website kan vinden.

Jack en Dirma