Skip to content

Leer zeilen op de Oosterplas

Bij  Zeilvereniging Oosterplas kunnen kinderen opgeleid worden tot zeiler. We hebben zeilcursussen voor kinderen van 8 jaar tot 15 jaar, voor beginners én voor gevorderden.

Op de Oosterplas aan de Rijnstraat in ‘s-Hertogenbosch, zijn inmiddels vele kinderen opgeleid voor het officiële CWO diploma van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. CWO staat voor “Commissie Watersport Opleidingen”. Vanzelfsprekend zijn de enthousiaste zeilinstructeurs op de Oosterplas ook CWO gecertificeerd.

De zeillessen worden gegeven tijdens de schoolvakanties van de basisscholen en in de weekenden. Een cursus duurt vijf dagen. Voor de beginnende zeilertjes beschikt de Zeilvereniging Oosterplas over een vloot van 20 Optimisten. Voor de grotere kinderen, vanaf circa 12 jaar, zijn er vijf Laser Pico’s beschikbaar.

Een lesdag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur en tussen de middag is er een lunchpauze in de kantine of op het terras van de zeilvereniging. Op de laatste cursusdag, vindt er aan het eind van de middag een gezamenlijke uitreiking plaats van de vorderingsstaten en eventuele diploma`s. Wij vinden het leuk als ook je ouders of verzorgers hierbij aanwezig kunnen zijn. Voor de oudere jeugd en de ouders hebben we altijd de mogelijkheid om individueel of in groepsverband lessen te volgen in onze Valk.*

Wij vinden het belangrijk dat iedereen in een veilige omgeving kan zeilen, in het bijzonder onze jeugd. Daarom staat beleid met betrekking tot een veilig sportklimaat, bij ons hoog op de agenda en hebben we gedragsregels opgesteld. Grensoverschrijdend gedrag (pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie) wordt niet getolereerd bij de ZVO. Het bestuur heeft ter borging van een veilig sportklimaat en gewenst gedrag binnen de vereniging – een vertrouwenscontactpersoon aangesteld. Deze fungeert als eerste aanspreekpunt voor (ouders van) de leden. Indien noodzakelijk is onze vertrouwenspersoon, mevrouw G. Pennings, bereikbaar via mail.

Wanneer?

In het voor en najaar is er een blok bestaande uit 5 zondagen. Daarnaast hebben we 5 aaneengesloten 5 daagse zeilweken in de schoolvakantie. Deze cursussen zijn van 10 uur tot ca. 16 uur, inloop vanaf 9.15 uur.

De cursussen kunnen alleen doorgangen vinden bij meer dan 4 deelnemers. Definitieve doorgang is afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbaarheid van instructeurs.

Voorwaarden

Om te kunnen deelnemen moet je minimaal 8 jaar en maximaal 15 jaar zijn, een zwemdiploma A en B hebben en lid zijn of worden van de Zeilvereniging Oosterplas (ZVO).

Noch de organisatie of de ZVO is aansprakelijk te stellen voor lichamelijk letsel en/of schade aan eigendommen welke tijdens of door de cursus kunnen ontstaan.

Cursussen

Wij leiden op tot CWO-1, -2 en -3 diploma’s. Tijdens de cursussen worden vorderingsstaten bijgehouden. Afhankelijk van de resultaten wordt een diploma of vorderingsstaat uitgereikt.

Bij CWO 3 gelden de volgende beperkingen:
– vereiste voor CWO 3 is voldoende wind (windkracht 4 – 5 Beaufort). Afhankelijk van de windomstandigheden is het mogelijk dat niet alle onderdelen van een CWO3-cursus kunnen worden afgenomen;

– het diploma voor CWO3 kan niet worden afgegeven na een cursusweek, die alleen op de Oosterplas heeft plaatsgevonden. In overleg kan aan de aanvullende eisen worden voldaan als de cursist bijvoorbeeld een wedstrijd meevaart op groter zeilwater;
– CWO 3 lessen stellen hogere eisen aan de zeilopleiding van de instructeurs. Mochten er onvoldoende instructeurs beschikbaar zijn voor CWO 3, dan gaat de cursus niet door.

Inschrijven zeillessen jeugd

Kosten 2024

Als je deelneemt aan een zeilcursus moet je lid zijn of wordt je automatisch lid voor het lopende kalenderjaar. Een 5 daagse CWO cursus in verenigingsoptimist kost € 235,00, als al lidmaatschap betaald is betaal je € 190,00. Zeil je de cursus in eigen Optimist dan krijg je € 25,00 korting. Wil je in een Laser Pico zeilen dan betaal je € 25,00 extra (dit is voor de grotere kinderen, let op maar 5 stuks beschikbaar). Deze tarieven zijn vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Aanmelden

Voor het seizoen 2024 zijn de volgende cursusdagen gepland:

Blok 1 Voorjaarscursus: 2, 9,16, 23 en 30 juni 2024 (VERVALT)
Blok 2 Vakantieweek 1: 8 t/m 12 juli 2024 (VOL)
Blok 3 Vakantieweek 2: 15 t/m 19 juli 2024
Blok 4 Vakantieweek 3: 22 t/m 26 juli 2024 (VOL)
Blok 5 Vakantieweek 4: 29 juli t/m 2 augustus 2024 (VOL)
Blok 6 Vakantieweek 5: 5 t/m 9 augustus 2024 (nog 1 plekje!)
Blok 7 Vakantieweek 6: 12 t/m 16 augustus 2024
Blok 8 Najaarscursus: 25 augustus en 1, 8, 15 en 22 september 2024

LET OP: Doorgang is afhankelijk van voldoende deelname én beschikbaarheid instructeurs.

U kunt alleen aanmelden via het online inschrijfformulier via de LINK INSCHRIJVEN

Voor overige vragen over de zeillessen kunt U een mail sturen de coördinator zeillessen:  zeilles@zv-oosterplas.nl

WINTERWEDSTRIJDTRAINING

Heb je minimaal CWO 2 en wil je verder leren daarvoor is de winterwedstrijdtraining. In de herfst en winter geven wij wedstrijd training waarbij  het gaat om het verbeteren van je eigen inzicht en de manier waarop je met de boot om gaat en het uiteindelijk het winnen van een wedstrijd.

Informatie Optimist Club Nederland

Zeilvereniging Oosterplas is een van de vele verenigingen waar je kunt leren zeilen in de Optimist. Ben je van plan om ook wedstrijden te gaan zeilen, dan kan dat. Je begint bij als C zeiler, waarbij je tijdens de wedstrijd nog aanwijzingen kan krijgen van een begeleider en zo leer je hoe een wedstrijdbaan er uit ziet en hoe die gevaren moet worden.  Al snel wordt je daarna B zeiler en zelfs A zeiler. Gaat je ambitie nog verder dan kun je mee gaan doen aan selectiewedstrijden op groot water voor de Nederlandse selectie,  tot deelname aan Europese- en Wereldkampioenschappen! Veel meer informatie over de Optimisten kun je vinden op de website van OCN, op dit moment de best bezochte site van alle klassen! www.optimist.nl

Zeilles volwassenen

We geven als ZVO ook zeilles aan Volwassen in onze Valk. Deze beginnerscursus is bedoeld voor leden van ZVO en als kennismaking met de zeilsport of om vroeger opgedane kennis op te frissen.

De beginnerscursus bestaat uit totaal 12 uur lestijd, in overleg met de instructeur in te plannen. Iedere zeilles bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte in de Valk. Na inschrijving en betaling neemt de instructeur contact met je op om het tijdstip van de lessen af te spreken. Lessen die door (weers) omstandigheden niet door kunnen gaan kunnen in overleg met instructeur ingehaald worden.

De kosten van de cursus is afhankelijk van het aantal deelnemers waar je je mee aanmeldt, je kunt je zowel individueel als als groep aanmelden:

  • 285 euro per persoon als je met 1 persoon deelneemt
  • Neem je iemand mee betaald je 75 euro extra per persoon
  • Ben je al lid van ZVO krijg je 75 euro korting

De kosten moeten voor aanvang van de lessen betaald worden op bankrekeningnummer NL14RABO0121906299 ten name van Zeilvereniging Oosterplas onder vermelding van: Zeilles Valk.

Een Valk is een open boot van ca. 7 meter lang, geschikt voor een bemanning tot 5 personen. De boot is gevoelig voor windvlagen, maar heeft veel stabiliteit. Een zwemvest verplicht deze kan door de ZVO ter beschikking gesteld worden.
Kleding: sportieve kleding aangepast aan de weersomstandigheden. Sportschoenen met zolen die geen strepen geven, zeilschoenen of zeillaarsjes.

WACHTLIJST

Let op: op dit moment kun je niet inschrijven er is al een wachtlijst!

Kennismakingsdagen zeilen en surfen

Al diverse jaren bestaat er een samenwerking tussen basisscholen, sportverenigingen en gemeente om kinderen kennis te laten maken met diverse takken van sport. Op initiatief van Sport Sportief kunnen kinderen van groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch deelnemen aan dit sportstimuleringsprogramma. Je kunt via de website van Sjors Sportief opgeven. Voor meer informatie over het sportstimuleringsprogramma verwijzen wij naar de brochure en website: Sjorssportief.nl

De volgende cursusdagen bij Zeilvereniging Oosterplas zijn op zaterdag 1, 8, 15 en 22  juni 2024, elke dag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kinderen zeilen/surfen met zwemvesten aan en onder toezicht, maar voor deelname is zwemdiploma A en B verplicht. De kosten bedragen €  25,- per dag. Graag ruim op tijd aanwezig zijn. Aanmelden via Sjors Sportief.
Na de officiële inschrijving kun je op de wachtlijst komen. Meer informatie bij ZVO via mail: Schoolsport ZVO