skip to Main Content

Leer zeilen op de Oosterplas

Bij  Zeilvereniging Oosterplas kunnen kinderen opgeleid worden tot zeiler. We hebben zeilcursussen voor kinderen van 8 jaar tot 15 jaar, voor beginners én voor gevorderden.

Op de Oosterplas aan de Rijnstraat in ‘s-Hertogenbosch, zijn inmiddels vele kinderen opgeleid voor het officiële CWO diploma van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. CWO staat voor “Commissie Watersport Opleidingen”. Vanzelfsprekend zijn de enthousiaste zeilinstructeurs op de Oosterplas ook CWO gecertificeerd.

De zeillessen worden gegeven tijdens de schoolvakanties van de basisscholen en in de weekenden. Een cursus duurt vijf dagen. Voor de beginnende zeilertjes beschikt de Zeilvereniging Oosterplas over een vloot van 20 Optimisten. Voor de grotere kinderen, vanaf circa 12 jaar, zijn er vijf Laser Pico’s beschikbaar.

Een lesdag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur en tussen de middag is er een lunchpauze in de kantine of op het terras van de zeilvereniging. Op de laatste cursusdag, vindt er aan het eind van de middag een gezamenlijke uitreiking plaats van de vorderingsstaten en eventuele diploma`s. Wij vinden het leuk als ook je ouders of verzorgers hierbij aanwezig kunnen zijn. Voor de oudere jeugd en de ouders hebben we altijd de mogelijkheid om individueel of in groepsverband lessen te volgen in onze Valk.*

Wanneer?

In het voor en najaar is er een blok bestaande uit 5 zondagen. Daarnaast hebben we 5 aaneengesloten 5 daagse zeilweken in de schoolvakantie. Deze cursussen zijn van 10 uur tot ca. 16 uur, inloop vanaf 9.15 uur.

De cursussen kunnen alleen doorgangen vinden bij meer dan 4 deelnemers. Definitieve doorgang is afhankelijk van het aantal deelnemers en beschikbaarheid van instructeurs.

Voorwaarden

Om te kunnen deelnemen moet je minimaal 8 jaar en maximaal 15 jaar zijn, een zwemdiploma A en B hebben en lid zijn van de Zeilvereniging Oosterplas (ZVO).

Noch de organisatie of de ZVO is aansprakelijk te stellen voor lichamelijk letsel en/of schade aan eigendommen welke tijdens of door de cursus kunnen ontstaan.

Cursussen

Wij leiden op tot CWO-1, -2 en -3 diploma’s. Tijdens de cursussen worden vorderingsstaten bijgehouden en als voldaan is aan de eisen voor een diploma wordt een diploma verstrekt.

Bij CWO 3 gelden de volgende beperkingen:
– vereiste voor CWO 3 is voldoende wind (windkracht 4 – 5 Beaufort). Afhankelijk van de windomstandigheden is het mogelijk dat niet alle onderdelen van een CWO3-cursus kunnen worden afgenomen;

– het diploma voor CWO3 kan niet worden afgegeven na een cursusweek, die alleen op de Oosterplas heeft plaatsgevonden. In overleg kan aan de aanvullende eisen worden voldaan als de cursist bijvoorbeeld een wedstrijd meevaart op groter zeilwater;
– CWO 3 lessen stellen hogere eisen aan de zeilopleiding van de instructeurs. Mochten er onvoldoende instructeurs beschikbaar zijn voor CWO 3, dan gaat de cursus niet door.

Kosten 2022

Een 5 daagse CWO cursus in verenigingsoptimist kost € 225,00, ben je lid van ZVO dan betaal je € 180,00. Zeil je de cursus in eigen Optimist dan krijg je € 25,00 korting Wil je in een Laser Pico zeilen dan betaal je € 25,00 extra (dit is voor de grotere kinderen, let op maar 5 stuks beschikbaar).
Deze tarieven zijn vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Aanmelden

Voor het seizoen 2022 zijn de volgende cursusdagen gepland:

Blok 1 Voorjaarscursus: 19 en 26 juni, 3, 10 en 17 juli 2022
Blok 2 Vakantieweek 1: 25 t/m 29 juli 2022 VOL
Blok 3 Vakantieweek 2: 1 t/m 5 augustus 2022 nog 4 plaatsen
Blok 4 Vakantieweek 3: 8 t/m 12 augustus 2022 nog 4 plaatsen
Blok 5 Vakantieweek 4: 15 t/m 19 augustus 2022 VOL
Blok 6 Vakantieweek 5: 22 t/m 26 augustus 2022 nog 4 plaatsen
Blok 7 Vakantieweek 6: 29 augustus t/m 2 september 2022 VERVALT
Blok 8 Najaarscursus: 18 en 25 september en 2, 16 en 23 oktober 2022

Doorgang is afhankelijk van voldoende deelname en beschikbaarheid instructeurs.

U kunt alleen aanmelden via het online inschrijfformulier via deze Link naar inschrijven

Voor overige vragen over de zeillessen kunt U een mail sturen de coördinator zeillessen:  zeilles@zv-oosterplas.nl

WINTERWEdSTRIJDTRAINING

Heb je minimaal CWO 2 en wil je verder leren daarvoor is de winterwedstrijdtraining. In de herfst en winter geven wij wedstrijd training waarbij  het gaat om het verbeteren van je eigen inzicht en de manier waarop je met de boot om gaat en het uiteindelijk het winnen van een wedstrijd.

Informatie Optimist Club Nederland

Zeilvereniging Oosterplas is een van de vele verenigingen waar je kunt leren zeilen in de Optimist. Ben je van plan om meer dan alleen te zeilen en ook wedstrijden te gaan zeilen, dan kan dat. Je begint bij wedstrijdzeilen als C zeiler, waarbij je tijdens de wedstrijd nog aanwijzingen kan krijgen van je coach of van de begeleider van de organiserende vereniging en zo leer je hoe een wedstrijdbaan er uit ziet en hoe die gevaren moet worden.  Al snel wordt je daarna B zeiler en zelfs A zeiler. Gaat je ambitie nog verder en ben je A zeiler, dan kun je mee gaan doen aan selectiewedstrijden op groot water voor de Nederlandse selectie, die de beste dertien deelnemers recht geven tot deelname aan Europese- en Wereldkampioenschappen! Veel meer informatie over de Optimisten kun je vinden op de website van OCN, op dit moment de best bezochte site van alle klassen! www.optimist.nl

Zeilles volwassenen

Vanaf seizoen 2019 gaan we als ZVO ook zeilles geven aan Volwassen in onze Valk. Deze beginnerscursus is bedoeld voor leden van ZVO en als kennismaking met de zeilsport of om vroeger opgedane kennis op te frissen.

De beginnerscursus bestaat uit totaal 12 uur lestijd, in overleg met de instructeur in te plannen. Iedere zeilles bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte in de Valk. Na inschrijving en betaling neemt de instructeur contact met je op om het tijdstip van de lessen af te spreken. Lessen die door (weers) omstandigheden niet door kunnen gaan kunnen in overleg met instructeur ingehaald worden.

De kosten van de cursus is afhankelijk van het aantal deelnemers waar je je mee aanmeldt, je kunt je zowel individueel als als groep aanmelden:

  • 285 euro per persoon als je met 1 persoon deelneemt
  • Neem je iemand mee betaald je 75 euro extra per persoon
  • Ben je al lid van ZVO krijg je 75 euro korting

Een Valk is een open boot van ca. 7 meter lang, geschikt voor een bemanning tot 5 personen. De boot is gevoelig voor windvlagen, maar heeft veel stabiliteit. Een zwemvest verplicht deze kan door de ZVO ter beschikking gesteld worden.
Kleding: sportieve kleding aangepast aan de weersomstandigheden. Sportschoenen met zolen die geen strepen geven, zeilschoenen of zeillaarsjes.

Link naar aanmelden

Voor overige vragen over de zeillessen in de Valk kunt U een mail sturen de coördinator volwassen zeillessen:  zeilles Valk

Kennismakingsdagen zeilen en surfen

Al diverse jaren bestaat er een samenwerking tussen basisscholen, sportverenigingen en gemeente om kinderen kennis te laten maken met diverse takken van sport. Op initiatief van Sport Sportief kunnen kinderen van groep 4 tot en met groep 8 van het basisonderwijs uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch deelnemen aan dit sportstimuleringsprogramma. Je kunt via de website van Sjors Sportief opgeven. Voor meer informatie over het sportstimuleringsprogramma verwijzen wij naar de brochure en website: Sjorssportief.nl

De volgende cursusdagen bij Zeilvereniging Oosterplas zijn op zaterdag 4, 11 en 25 juni 2022, elke dag van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kinderen zeilen/surfen met zwemvesten aan en onder toezicht, maar voor deelname is zwemdiploma A en B verplicht. De kosten bedragen €  27,50 per dag. Graag ruim op tijd aanwezig zijn.
Na de officiële inschrijving kun je op de wachtlijst komen. Meer informatie bij ZVO via mail: Schoolsport ZVO